Hírek

Hungrana mérföldkövek - Történelmi visszatekintés 1912-től 2017-ig

2018.07.04.

Ismerkedjen meg Ön is cégünk történetével, történelmével, hisz már 106 éves múlttal rendelkezünk.

 

1912 – Kuffler Benő földbirtokos megalapítja a vállalat elődjét, amely mezőgazdasági szeszgyárként indul és alapanyagként cukorrépát használ.

1918 – A cukorrépa mellett a melaszt is elkezdik használni alapanyagként. Az állandó létszám 4-5 fő,60-80 vagon az éves szeszkontingens. A termelés kampányszerűen történik.

1938 – 50 fős létszámmal üzemel a gyár, amely 96%-os etanolt gyárt mint alaptermék és ennek egy jelentős részét víztelenítik. A víztelen etanolt benzinnel keverve gyártják és forgalmazzák a Motalko nevű üzemanyagot. Fő alapanyag továbbra is a cukorrépa.

1941 – Megkezdik egy erjedés alapú glicerin üzem építését. Az építkezés 3 éven keresztül tart.

1942 – Megjelenik a gyárban a villamos áram. Gőzzel hajtott egyenáramú generátorral termelik az áramot és villamos munkagépeket üzemeltetnek vele.

1944 – A gyárat hadiüzemmé nyilvánítják. Beindul a glicerin gyártása, de hamarosan kudarcba fullad.

1945 – Február első napjaiban a németek felrobbantják az egész gyárat. Az épületek 7 napig égnek, a pusztítás 80 %-os.

1945 – Májusban elkezdődik a romeltakarítás és az újjáépítés.

1948 – Év végére olyan stádiumba jut az újjáépítés, hogy elkezdődhet a termelés. Továbbra is melasz alapú etanol gyártás folyik az újjáépített üzemben.

1949 – Január 1-én államosítják a vállalatot. Dolgozói létszám 118 fő, az etanol gyártó kapacitás 175 hl/nap.

1952 – Az etanol mellett furfurol üzem kezdi meg a működést. Az ország furfurol igényének 10%-át itt termelik.

1959 – A butanol és az aceton termelése is megkezdődik a gyárban. Megjelenik a kukorica, mint alapanyag. Az üzem áttér a melasz – kukorica alapú erjesztésre, 80 % melasz és 20 % kukorica arányban.

1961 – Elkezdődik a Torula élesztő ipari szaporítása. Ebből, és a szeszgyártás során keletkező élesztőből 200 tonna takarmányélesztőt gyártanak és értékesítenek éves szinten.

1962 – A gyártói kapacitás tovább bővül és eléri a 185-190 hl/nap termelést, ami 43.000 hl etanol és 380 t szárított takarmányélesztő termelést jelent éves szinten. A létszám ekkor már eléri a 224 főt.

1965 – Új rendszerű finomítót állítanak üzembe, ahol 2.000 vagon bort párolnak be évente, amit konyakgyártáshoz használnak fel. Az éves termelés 56.000 hl étkezési etanol és 9.000 t takarmányélesztő.

1968 – Paradicsomsűrítő üzem indul 15.000 t nyers paradicsom feldolgozására. A paradicsom sűrítmény mellett készítenek sűrített mustot, borseprő párlatot, almapárlatot, B2 és B12 vitamin koncentrátumot is.

1969 – Elindul a népszerű Club 99 skót whisky gyártása 560.000 db 0,7 –es palack/ év mennyiségben. Még ugyanebben az évben elindul a világon harmadikként a paraffin bázisú takarmányélesztő gyártása.

1970 – Ebben az évben már 1.255.000 db 0,7-es Club 99 whisky palackozás történik a gyárban. Az étkezési etanol gyártás eléri a 55.000 hl.

1971 – A Club 99 whisky palackozása mellett elindul egyéb ízesített szeszesitalok palackozása is. A kibocsátás eléri 7 millió palack/év mennyiséget.

1978 – Elkezdődik zöld mezős beruházásként a kukorica feldolgozó üzem építése.

1980/81 – Megtörténik a kukorica feldolgozó üzem beüzemelése és elindul a termelés. Az üzem feldolgozó kapacitása 500 t/nap kukorica, amelyből 600 hl etanolt és 160 tonna szárazanyag F42-es izocukrot gyárt naponta. Még ebben az évben megkezdődik a gyár palackozó üzemében a Coca-Cola magyarországi palackozása.

1982/90 – Folyamatos kapacitásbővítés jellemzi ezt az időszakot, amely eredményeként a 90-es évek elejére a feldolgozó kapacitás eléri 780 t/ nap kukorica felhasználást. A gyár szeszmoslék feleslegének feldolgozására, extrahált napraforgó szárító épül. Itt készült a Monafo nevű termék, amelyet állati takarmányozás céljára állítanak elő.

1990/91 – Az ászári kristályos dextróz üzem és a natív keményítő üzem áttelepítése Szabadegyházára. Ezzel elindul 30 t/nap kristályos dextróz, majd 40 t/nap natív keményítő gyártása. Ebben az időszakban indul el a gyár privatizációjának 1. fázisa, amikor az osztrák Agrana 49%-os tulajdonrészt szerez a vállalatban.

1992 – Elkezdődik az F55-ös és F95-ös izocukor gyártása és elkezdi működését a glükóz szirup üzem is.

1993/94 – A gyár privatizációjának 2. fázisa: a belga Amylum is belép a privatizálók körébe, mint szakmai befektető. A gyár végül 50-50%-ban az Agrana és az Amylum tulajdonába kerül.

1995 – 40 millió dollár értékben kapacitásnövelési projekt valósul meg, melynek eredményeként a gyár kukorica feldolgozó kapacitása 1.200 t/nap-ra nő.

2000 – A korábbi benzol alapú etanol víztelenítést felváltja a zeolit ágyas, molekula adszorpciós eljárással történő etanol víztelenítés. A napi kapacitás 300 hl élelmiszer alapú etanol és 300 hl zeolittal víztelenített etanol.

2004 –A Tate & Lyle és az amerikai ADM tulajdonában lévő Eaststarch megvásárolja az Amylum-ot, ezzel 50% tulajdonrészt szerez a Hungranában. Még ugyan ebben az évben Magyarország csatlakozik az Európai Unióhoz és ezzel a Hungrana válik Európa legnagyobb izocukor kvóta birtokosává évi 220.000 tonna gyártási kvótával. Szintén ebben az évben beüzemelésre kerül egy anaerob szennyvíztisztító.

2005 – A kukorica feldolgozó kapacitás emelése napi 1.200 tonnáról 1.500 tonnára. Ezzel párhuzamosan etanol gyártási kapacitás 1.500 hl/napra nő, melyből 600 hl élelmiszeripari és gyógyszer etanol, 900 hl pedig bioetanol.

2007 – Elindul a GreenPower E85 üzemanyag gyártása és forgalmazása.

2007/08 – 120 millió eurós beruházás keretében a kukorica feldolgozó kapacitás emelése napi 1.500 tonnáról 3.000 tonnára. Ennek eredményeképpen az etanol gyártási kapacitás 5.200 hl/napra, az izocukor termelés pedig 1.000 tonna szárazanyag kvóta/napra emelkedik.

2011/12 – A kukorica feldolgozó kapacitás további növelése napi 3.000 tonnáról 3.500 tonnára.

2012 – Biomassza alapú kazánsor beüzemelése, amely a vállalat földgázfogyasztásának harmadát váltja ki „zöld” energiával.

2013 – A 900 hl/nap kapacitású új Pharma2 üzem átadása, melyben gyógyszer-, kozmetikai- és egyéb finomvegyipari célokra alkalmas, ultra nagy tisztaságú organikus etanolt állítanak elő. Még ugyan ebben az évben a Hungrana 220.000 t izocukor termelési kvótája 250.000 t-ra nő, amely a legnagyobb az Európai Unióban.

2015 – Az ADM megvásárolja a Tate & Lyle Eaststarchban lévő részesedését és ezzel 50%-os részesedést szerez a Hungranában a másik 50%-ot birtokló Agrana mellett.

2016 – 2,7 milliárd forintos beruházás eredményeképpen elindul a vállalat új pelletáló egysége, amelyben a kukorica rostból és egyéb fehérjében dús komponensekből állítják elő a pelletált CGF (Corn Gluten Feed) terméket, amely kiváló minőségű, pormentes, GMO mentes takarmány alapanyag.

2016 – Magyar Agrárgazdaság Minőségi Díjat elnyeri a vállalat

2017 – Stratégiai megállapodást köt a Fejér Megyei Önkormányzat és a Hungrana Kft.

 

 

Vissza