Ugrás fel!

HÍREK

Kukorica, búza piac

Agrárgazdasági elemések

Az elmúlt hetek bővelkedtek a változatos hírekben, melyek lefelé majd felfelé mozdították az árutőzsdék jegyzéseit. Sok a kérdőjel a pandémiával kapcsolatban is.

Tovább
Betakarítás

Itt a magyar szakemberek jóslata: ez a növény lehet az év nagy nyertese

 A 2020-as évben határozottan rájár a rúd a magyar mezőgazdaságra. A tavaszi fagyokat és szárazságot komolyabb nyári esők követték, a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis óriási károkat okozott az állattartóknak. És akkor a tavasz óta az országban is jelen levő koronavírus-járványról, és annak agráriumra gyakorolt hatásáról még nem is beszéltünk. Sok termés emiatt átlagos, közepes, vagy egyenesen gyenge lett, de az idei évnek is megvannak a slágernövényei. Ilyen például a takarmánykukorica, amelyből a szakértők egybehangzó állítása szerint a sokéves átlagot meghaladó termés várható idén. 

Tovább
A magyar gazdáknak válság idején is lesz hova eladniuk a kukoricát

A magyar gazdáknak válság idején is lesz hova eladniuk a kukoricát

A világot sújtó járvány és annak következményei megviselték a feldolgozóipart is. Azok a vállalatok képesek talpon maradni, akik stabil anyagi háttérrel rendelkeznek, vagy több terméket állítanak elő. Sok bioetanolgyár állt át a COVID 19 megjelenését követően fertőtlenítőszer gyártására. Az Európiai Unió lehetőséget biztosított a tagállamok számára, hogy saját hatáskörben átmenetileg engedélyezzék a bioetanolgyárak „átállásást”. A Szabadegyházán működő kukoricafeldolgozó Hungrana Kft. az elsők között kapta meg az ideiglenes engedélyt a fertőtlenítőszer-gyártásra, melyet nem elsősorban piaci értékesítésre szántak.

Tovább
Gabonapiaci körkép

Agrárgazdasági elemzések

Az elmúlt hónapok és talán az év hátralévő része is a COVID-19 járvány hatásairól fog szólni. Megbecsülni is nehéz ebben a pillanatban, hogy milyen befolyással lesz a mezőgazdaságra egy-két éves viszonylatban. Ráadásul úgy tűnik, hogy a világ más sarkaiban még csak most üti fel a fejét igazán a vírus. Mi eközben örültünk az utolsó pillanatban jött esőnek, ami a kukoricát megmentette, és talán elmondható, hogy a búzának és az árpának sem ártott.

Tovább
Hungrana gyár fentről

Egymást kiegyenlítő piaci hatások a Hungranánál

A cukorpiaci túltermelés miatti alacsony árak visszavetették a Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. eredményességét, amit részben kompenzált a bioetanol és az egyéb alkoholtermékek iránti élénk keresletnövekedés – mondta interjújában Reng Zoltán, a cég vezérigazgatója, aki szerint korlátozások utáni újraindulás jól érződik forgalmukban, de COVID-19 rengeteg kérdőjelet vet fel a következő hónapokra. A cukorpiac állapotát jellemezve Reng Zoltán elmondta, hogy a tavalyi volt a második év a cukorkvóta-rendszer megszűnése után. Már az év elején is látszott, hogy nagyon nagy túltermelés Európában és a világban is, ez pedig a mélybe nyomta az árakat, és az is világos volt, hogy az év során maradnak ezek az alacsony árszintek és marad a cukortúltermelés. A Hungrana ennek ellenére jó eredményt ért el, bár a nyereség az előző évihez képest némileg csökkent: a 2018-as 11,08 milliárd forint után 9,24 milliárdra. Segítségükre volt ugyanis, hogy az alkoholtermékek, így a bioetanol iránt is nagy kereslet mutatkozott, ami pedig ezen a piacon felhúzta az árakat.

A kereslet növekedésében fontos szerepe volt az E-10-es üzemanyag bevezetésének is,
ami Magyarországon csak idén januártól, de Európában több országban már 2018–2019-ban került a kínálatba.

 rengzoltankohalmipeter

Fotó: Kőhalmi Zoltán

A COVID-19 bizonyos termékeknél – amelyekhez a Hungrana alapanyagot szállít – a pánikvásárlások révén fokozta a keresletet, de tisztában voltak azzal, hogy ennek vége lesz, hiszen mindenki bespájzol. Cukor-és édesítőszer-termékeik közül nagy kereslet volt arra a típusra, ami a szörpökhöz kell, de az üdítőitalgyártók megrendelései visszaestek. A papíriparnak szállított keményítőn keresztül pedig jól látszott, hogyan változott a piac: azoknál a vevőknél, akik az autóiparban felhasznált csomagolóanyagokat gyártanak, azonnali visszaesést éreztek, de élelmiszer-csomagolásra felhasznált termékeik kereslete nagyon felpörgött.

A mi gyárunk nagyon jó lenyomata a gazdaságnak, mert mindenhol ott vagyunk – fogalmazott Reng Zoltán.

A vezérigazgató szerint a járvány hatásai továbbra is kiszámíthatatlanok, ezért ha a tavalyi árbevételt és eredményt el tudják érni, az szerencsés helyzet lenne. Most érződik a korlátozások feloldása, turizmus újraindulása, és fő termékükre, az izocukorra is egyre nagyobb az igény.

A gabonatermésről azt mondta, hogy Magyarországon búzából kevesebb fog teremni, mint tavaly, de az európai és a globális gabona-terméskilátások jók. Az előrejelzések szerint a tavalyinál több fog teremni mindenből, viszont nagyon úgy néz ki, hogy a kereslet csökkenni fog. Ez az afrikai sertéspestis, illetve a COVID-19 hatása, az USA-ban például több tucat etanol- és biodízel-gyár bezárt.

Forrás: Világgazdaság

https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/egymast-kiegyenlito-piaci-hatasok-a-hungrananal-2393258/

Tovább
Agrárgazdasági elemzések

Agrárgazdasági elemzések

Kukorica
Amennyiben a június 11-én megjelent (az Egyesült Államok szokásos havi előrejelzésében(USDA WASDE) közölt) adatok maradéktalanul valóra válnak, akkor a világban az eddigi legnagyobb kukoricaterméssel számolhatunk (1.188 millió tonna), mely rekordot jelent az USA-ban (406 millió tonna), Brazíliában (107 millió tonna) és Ukrajnában egyaránt (39 millió tonna).

Tovább
Hungrana gyár, Szabadegyháza

A Nap Vendége volt Reng Zoltán

A Hungrana Kft. idei kihívásairól, a koronavírus járvány okozta nehézségekről és a hazai kukorica és gabonapiaci kilátásokról beszélgetett a Trend FM-en Lakatos László cégünk vezérigazgatójával.

Tovább

2019. © HUNGRANA KFT. MINDEN JOG FENNTARTVA!   •  ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ