Nyomtatás
Súlyos a helyzet: ha így megy tovább, eltűnhet a magyar tej és sertéshús a boltokból?

Súlyos a helyzet: ha így megy tovább, eltűnhet a magyar tej és sertéshús a boltokból?

Elképesztően megnehezíti a gazdák dolgát a brutális árrobbanás, ami az utóbbi időszakban a nemzetközi és a hazai mezőgazdasági piacot uralja, hiszen az árak sokszor olyan gyorsan változnak, hogy a tendenciák követhetetlenné váltak a piaci szereplők számára.

A kialakult helyzet miatt komoly feszültség keletkezett a növénytermesztők és az állattenyésztők között, egyesek ugyanis több profitra tehetnek szert, míg mások komoly veszteségeket szenvednek – tájékoztatta az Agrárszektort Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója. Hozzátette, jelenleg nemcsak a gabonaárak emelkednek, hanem minden nyersanyagé, és szinte lehetetlen megmondani, hogy mikor üthet be a stagnálás, illetve be kell-e hosszútávon rendezkedniük a magyar gazdáknak a sokkolóan magas árakra.

Szörnyen nehéz ma tervezni a mezőgazdaságban, a kiszámíthatatlan ármozgások ugyanis, amelyek az utóbbi időben jellemzik a piacot, komolyan hátráltatják a gazdálkodás tervezésével, a szerződéskötésekkel és az értékesítéssel kapcsolatos döntéseket. Az árrobbanás hátterében, ami most szinte minden nyersanyag piacán eluralkodott, számtalan tényező áll, Reng Zoltán szerint azonban egyik sem adja meg határozottan a választ a drágulásra.

 A szakember szerint azonban azt is érdemes hozzátenni, hogy nagyon sok mindenből visszaesett a fogyasztás, amit most próbálunk pótolni, ez pedig többletigényként jelent meg a piacon.

Két út van. Vagy minden ilyen megdrágult nyersanyagból készült termék ára emelkedni fog, és nyereségesen tud működni a feldolgozóipar, valamint nem kell bezárnia és leállnia a gyáraknak, vagy pedig visszaesnek ezen termékek árai. Mindkettőre van esély, de szinte lehetetlen megmondani, mely hatások jelennek majd meg legerősebben a piacokon. Az is lehet természetesen, hogy nagyon sok minden marad a jelenlegi, magas árszinten, akkor viszont fel kell arra készülni, hogy az infláció látványosan megugrik, ennek pedig súlyos gazdasági következményei lehetnek - hangsúlyozta Reng Zoltán. Úgy véli, a mostani árak nem fenntarthatók, hiszen a drágulás a mezőgazdaságban is jól érzékelhető feszültségeket okoz a növénytermesztők és az állattenyésztők között. Elmondta, hiába drasztikus az inputanyagok áremelkedése, ezekkel a hozamokkal tisztes jövedelemhez jutnak a növénytermesztők, az állattartóknak viszont komoly segítségre van szükségük, ha túl akarnak élni, és önellátó akar maradni Magyarország.

Az egyértelműen látszik, hogy a jelenlegi helyzet nyertesei a növénytermesztők, míg a legtöbbet az állattenyésztés veszthet. Ha a kukoricát nézzük, az idei 6,2 millió tonna magyarországi termés, a jelenlegi magas árakon abszolút nyereséges gazdálkodást jelent. Ugyanakkor a takarmányipar és az állattartók nagyon szenvednek, hiszen minden költségszintjük növekedett, így az alapanyagok, a csomagolóanyagok és a logisztika is. A feldolgozóipart tekintve, amely a kukorica esetében zömében az izocukrot jelenti, elmondható, hogy ha tudjuk ellensúlyozni az áremelést, akkor szerencsések vagyunk, és most úgy néz ki, a piac elfogadja majd mindezt.

hungrana reng zoltan
Reng Zoltán úgy látja, az egyik legnagyobb probléma jelenleg az, hogy a multik nem engedik az élelmiszerár-emelést, pedig a gazdák a mostani helyzetben csak akkor tudnak húst vagy akár tejet termelni, ha a késztermékek ára megnő. Kiemelte, tudomásul kell venni, hogy már az forog kockán, lesz-e hazai tej és sertés, mert ha így megy tovább, mindent importálnunk kell majd.

Forrás: Agrárszektor.hu