Ugrás fel!

HÍREK

  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Globális cukorkrízis jöhet: sorra szánthatják be a répaföldeket a gazdák?
Globális cukorkrízis jöhet: sorra szánthatják be a répaföldeket a gazdák?

Globális cukorkrízis jöhet: sorra szánthatják be a répaföldeket a gazdák?

Nyomtatás

Bizonytalan a helyzet a globális cukorárakat illetően, az előrejelzések szerint ugyanis egy darabig még biztosan nem fognak emelkedni, ez pedig azt eredményezheti, hogy sok gazdálkodó abbahagyja majd a cukorrépa-termesztést.

Fontos lenne, hogy a piacon - a kvótarendszer megszűnésének köszönhetően - uralkodó túlkínálat minél előbb megszűnjön, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a gazdák kevesebb répát termeljenek, és a cukorgyárak kevesebb anyagot tudjanak feldolgozni. Magyarországon egyelőre nincs probléma, a kereslet stabilnak mondható, az alacsony árak pedig az élelmiszergyártóknak kifejezetten kedveztek, habár a fogyasztók ebből nem sokat tapasztalhattak.

Úgy tűnik, hogy a cukorárak globális szinten 2020-ig nem nagyon fognak emelkedni, ez pedig azt eredményezheti, hogy sok gazdálkodó inkább abbahagyja majd a cukorrépa-termesztést. Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy habár némely európai uniós országban csökkent a cukorrépa vetésterülete, Magyarországon ez nem jellemző, és összességében úgy tűnik, hogy az időjárás eddig kedvez a növény fejlődésének.

Az árakkal kapcsolatban a vezérigazgató kiemelte, hogy jelenleg a Spot (azonnali) piacon áremelkedés tapasztalható, ami ugyan bíztató, de sok múlik majd azon, hogy milyen lesz a cukorrépatermés idén ősszel. A kvótarendszer megszűnése után hirtelen felborult a piac, és egyik évről a másikra mintegy 30 százalékos túltermelés lett az Európai Unió cukorpiacán. A legősibb közgazdasági szabálynak megfelelően pedig ha valamiből sok van, akkor az ára elkezd csökkenni, ez történt ebben az esetben is. A kérdés tehát az, hogy a túlkínálat mikor szűnik majd meg, és mikor áll be az egyensúly. Ez elsősorban akkor történhet meg, ha kevesebb répát termelnek a gazdák, ami azt eredményezi, hogy a cukorgyárak is kevesebb alapanyagból tudnak dolgozni, vagy ha a kedvezőtlen időjárás miatt kiesik a termés egy része – tette hozzá.

Egyelőre még korai hiányról, vagy akár többletről beszélni a cukorpiacon, nyár végén, illetve ősz elején azonban - amikor a piac beárazza a várható hozamokat - minden kiderül majd – hangsúlyozta Reng Zoltán. A nemzetközi árak ugyanakkor az uniós árakra is hatással vannak, ebben a viszonylatban pedig Brazíliát, Indiát és Thaiföldet érdemes figyelni. Az izocukor egy helyettesítő terméke a répacukornak, bizonyos esetekben könnyebb a felhasználása, ezért egyes termékeknél előszeretettel választják ezt az alapanyagot a termelők. Hosszútávon mi az izocukor térnyerésére számítunk, de hogy ez mikor indul el, és mekkora bővülésre lehet majd számítani, az csak a jövőben dől el – emelte ki.

Az elmúlt két évben az EU többlettermelése Magyarországra is begyűrűzött, és tartósan alacsony árak alakultak ki nálunk is, ami az élelmiszergyártóknak kedvezett, noha a fogyasztó ebből csak minimálisan tapasztalt bármit is – mondta a vezérigazgató. A kereslet jelenleg stabilnak mondható, ami itthoni termeléssel és importtal könnyedén fedezhető volt eddig, és valószínűleg a jövőben is az lesz majd.

Ahogy az agrárszektor.hu korábban megírta, a cukorrépa-termelésből nehéz kiszállni, de ha folyamatosan veszteséges a kultúra, akkor a termelők felhagynak vele, és soha többé nem térnek vissza hozzá. A kérdés tehát az, hogy a cukorkvóták végével milyen gyorsan alakul ki az új piaci egyensúly, és ezt ki bírja majd kivárni.

Forrás: agrarszektor.hu


2019. © HUNGRANA KFT. MINDEN JOG FENNTARTVA!   •  ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ