Ugrás fel!

HÍREK

Agrárgazdasági elemzések

Agrárgazdasági elemzések

Nyomtatás

Csökkenő olajárak, amerikai áradások és kései vetések határozták meg az elmúlt hetek nemzetközi piacait. Ami kétségkívül pozitív hír lehet a hazai kukorica- és búzatermelőknek, hogy 7 uniós tagállam után a régiós országok is komolyan fontolóra vették az első generációs bioetanol-bekeverési arányának növelését, ami a termelők piacának stabilitását jelenti, valamint GMO-mentes, stabil minőségű fehérje-alapanyagot a takarmányiparnak.

A. következő hónapokban vagy akár hetekben történhetnek ilyen irányú pozitív döntések. Hosszútávon pedig a piacok stabilitása, az igény megléte az, ami fejlesztésre, befektetésre ösztönzi majd a termelőket.

KUKORICA

Ismét egy izgalmas évnek nézünk elébe, és a mondás beigazolódik: minden év más és más. Soha nem látott készleteken ülnek a magyar gazdák, a tavalyi 8 millió tonnás termés és az elmúlt 9 hónap gyenge exportteljesítménye miatt meglehet, hogy 2-2,5 millió tonna zárókészlettel fordulunk rá a következő betakarítási szezonra. Eddig pedig jók a hazai kilátások. Április végén elkezdődtek az országos esőzések, amik egész május hónapban kitartottak. A csapadékban gyenge tél után így pótlódott a talaj víztartalma. Ennek ellenére az eladási kedv minimális, igaz, a vásárlói oldal sem túl erős. A hazai igény betakarításig fedezve van, kisebb vásárlások persze akadnak helyi szinten. Úgy tűnik tehát, hogy várhatóan rekord nagy fordulókészlettel nem kicsi kockázatot vállalnak a termelők. Ha ismét egy erős szezont zárunk novemberben, akkor elképzelhető, hogy rekord mennyiségű kukorica lesz az országban, aminek helyet kell találni az exportpiacokon. Mindenesetre a tavalyi száraz betakarítás után a sok helyen elmaradt szárítást bizony megsínylette a készlet, sok esetben komoly gondot okozva a termény tulajdonosának, erre korábban már felhívtuk a figyelmet.

A környező országokban egyelőre szintén pozitív kilátások vannak, mindenhol esett elég csapadék. Természetesen a térségben meghatározó lesz Ukrajna és Oroszország, ami befolyásolja a Fekete-tengeri kikötői árakat, melynek mélypontja €153 volt pár hete, jelenleg pedig €160. Ott pedig száraz nyarat várnak, bár eddig még hivatalosan nem csökkentették a terméskilátást, az továbbra is 33 millió tonna. A vetésterület 2%kal magasabb a tavalyinál, 4,77 millió hektár.

Az EU terméskilátása 64,2 millió tonna, ami egy erős átlagos évnek felel meg. Ezen belül nincs kiugróan alacsony vagy éppen magas várakozás semelyik országban, persze ez még alakulhat a következő két hónapban.

 

Chicago júliusi kukorica (fent)
MATIF augusztusi kukorica (lent)

Brazília és Argentína együtt 150 millió tonnát takarított be, ami elindult minden irányba, Kínába éppúgy, mint az Európai Unióba

Az igazi nagy kérdés az Egyesült Államok, ahol komoly késések vannak a vetésben. Lapzártánk után, június 28-án adja ki az USDA azt a jelentést, ahol az aktuális vetésterületről tudhatunk meg pontos információt, addig arra számítunk, hogy a terület csökkeni fog a szója javára. A Trump-kormány kilátásba helyezte, hogy kártalanítja a gazdákat, ám a szójára többet fognak fizetni, mint a kukoricára, ezért is lehet arra számítani, hogy az utolsó pillanatban vagy a szója vetésterülete nő, vagy a szójára beadott kártalanítási igény. Egy hónap alatt 381-ről 347 millió tonnára változott a becslés, ami mintegy 10% terméskiesést jelentene. Ennek megfelelően emelkedtek is az árak, a május közepén 171 dolláros szintről egy hónap alatt 200 dollár lett a tengeri ára. Ez persze azt is jelenti, hogy kevésbé lesz attraktív a hagyományos exportpiacokra az amerikai kukorica. Sok víz folyik még le a Dunán, mire kiderül, milyen év elébe nézünk is nemcsak itthon, de a globális piacokon is...

BÚZA

Idén a hazai termés biztosan kevesebb lesz, mint tavaly, de hogy mennyivel, arról megoszlanak a vélemények. A május eleji esők mindenesetre segítettek a kultúra fejlődésében. Az árpát pedig heteken belül kezdik aratni.

 

Chicago szeptemberi búza (fent)
MATIF szeptemberi búza (lent)

A tavalyi szerényebb év után idén jó vagy kiváló termést várnak az európai gazdák. Idén közel 154 millió tonnás termést remélnek, ez tavaly 130 millió tonna volt. Franciaországban, Európa első számú búzatermelő országában hetekkel a betakarítás előtt az állomány 80%-a jó vagy kiváló minősítést kapott, ami nagy különbség tavalyhoz képest. Oroszországban és Ukrajnában is felminősítették az előző havi várakozásokat, most 78 és 30 millió tonnát várnak a tőlünk keletre fekvő államokban.

A pozitív globális és európai kilátások ellenére azonban az amerikai kukoricakiesés hatással volt az itteni búzaárakra is, és egy hónap alatt mintegy €5-t emelkedett a szeptemberi MATIF jegyzés, ami most 178 eurón áll.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató

Forrás: Agrárágazat - 2019. július


2021. © HUNGRANA KFT. MINDEN JOG FENNTARTVA!   •  ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ